Master Joseph Yu

Ο Master Joseph Yu 余若愚 γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου σε ένα μικρό χωριό στη Νότιο Κίνα.
Κατά την παιδική του ηλικία ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες και δεν είχε τη δυνατότητα επίσημης εκπαίδευσης μέχρι που πήγε στο Χονγκ Κονγκ στην ηλικία των 11 ετών.

Πολλοί άνθρωποι τον έχουν συμβουλέψει να δημιουργήσει μία ιστορία, που θα λέει ότι διδάχθηκε την Αστρολογία και το Φενγκ Σούι σε μικρή ηλικία από ένα μοναχό, ακριβώς όπως κάνουν πολλοί Μάστερ του Φενγκ Σούι. Εκείνος όμως προτιμά να λέει την αλήθεια.

Ο Joseph Yu σπούδασε Μαθηματικά και Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ στις αρχές της δεκαετίας του 60. Απεχθανόταν κάθε είδους προκατάληψη και ορκίστηκε να καταστρέψει τις παράλογες απόψεις ανίδεων ανθρώπων.
Έτσι άρχισε να επισκέπτεται βιβλιοθήκες, προσπαθώντας να βρει ελαττώματα στην Αστρολογία και στο Φενγκ Σούι μέσα από αρχαία βιβλία. Όσο όμως πιο πολύ εμβάθυνε στο θέμα, τόσο πιο πολύ τον κέρδιζε η πλούσια κληρονομιά της αρχαίας Κινέζικης κουλτούρας.

Του έγινε λοιπόν ένα μόνιμο δίλημμα, αν θα γινόταν ή όχι ένας επαγγελματίας αστρολόγος και γεωμάντης ή αν θα συνέχιζε την καριέρα του στα μαθηματικά και τη φυσική.
Η Αστρολογία και το Φενγκ Σούι θεωρούνταν ως προκαταλήψεις από τους αμφισβητίες. Για αιώνες οι Αστρολόγοι και οι Μάστερ του Φενγκ Σούι θεωρούνταν απατεώνες.

Κατά τη διάρκεια που ο Joseph Yu ήταν καθηγητής Μαθηματικών μετά την αποφοίτησή του, για καλή του τύχη, γείτονάς του ήταν ένας ηλικιωμένος Μάστερ του Φενγκ Σούι. Αυτός ο ηλικιωμένος δάσκαλος είχε την καλοσύνη να του αποκαλύψει πολλά μυστικά των πέντε τεχνών, αν και ο ίδιος δεν ήταν επίσημος μαθητής του.

Στη γιορτή κάποιας Κινέζικης Πρωτοχρονιάς που είχε γίνει στο σπίτι του Δασκάλου, ο δάσκαλος είπε στους μαθητές του, «Αυτός ο νεαρός άνδρας, αν και δεν είναι επίσημα μαθητής μου, έχει μάθει περισσότερα από εσάς, διότι έχει ένα λογικό μυαλό και διότι τολμά να διαφωνεί μαζί μου σε διάφορα θέματα.»

Joseph Yu. Ιούνιος 1999

«Η δική μου μελέτη του Φενγκ Σούι άρχισε όχι με πίστη, αλλά μάλλον με δυσπιστία. Ο σκοπός ήταν να είτε να αποδείξω είτε να διαψεύσω την εγκυρότητα του Φενγκ Σούι. Η πίστη ήρθε αργά και σταθερά. Δεν ήρθε μέσα σε μια μέρα.

Αφού διάβασα διάφορα κλασσικά κείμενα, η πρώτη ερώτηση που έκανα στον εαυτό μου ήταν αν το Φενγκ Σούι ήταν λογικό σύστημα ή αβάσιμη ανοησία. Είχα πειστεί ότι κάποια τμήματα του Φενγκ Σούι σχημάτιζαν ένα συγκεκριμένο λογικό σύστημα, ενώ κάποια άλλα δεν ήταν παρά απατηλές χωρίς λόγο ανοησίες.

Μελέτησα τις θεωρίες και δοκίμασα διάφορα πειράματα ο ίδιος. Έχω φθάσει σε κάποια συμπεράσματα. Συνεχίζω να πειραματίζομαι με διάφορες θεωρίες. Βεβαίως, αν μια διδασκαλία δεν ήταν λογική, δε θα με ένοιαζε να προσπαθήσω καν, άσχετα με το πόσοι άλλοι άνθρωποι πιστεύουν στην εγκυρότητά του.

Πώς να χρησιμοποιήσουμε το Νερό είναι η κύρια έννοια στο Φενγκ Σούι. Ερεύνησα διάφορες προσεγγίσεις: San He Shui Fa, Xuan Kong Shui Fa, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργοποίησης του Devine Water Dragon και του Castle Gate.
Η τοποθέτηση ή μη του Νερού προκαλεί μεγάλη διαφορά. Αυτό με διαβεβαίωσε για την αποτελεσματικότητα.»

Ο Joseph Yu είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους μετρημένους στα δάκτυλα Masters του Feng Shui στον κόσμο. Μετράει πάνω από 40 χρόνια προσωπικής ενασχόλησης με το Feng Shui και την Κινέζικη Αστρολογία. Αν και διάσημος είναι ταπεινός και προσιτός σε όλους.

Είναι ίσως ο μόνος Δάσκαλος που μέσα από τα σεμινάριά του και τη διδασκαλία του απελευθέρωσε και διέθεσε σε ευρύ κοινό θεωρίες και τεχνικές που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «μυστικά» και φυλάσσονταν για τους κεκλεισμένων των θυρών μαθητές. Μοιράζει απλόχερα στους μαθητές του τις γνώσεις του χωρίς να τους ταλαιπωρεί με περιττές και ανούσιες θεωρίες, μόνο και μόνο για να γεμίσει τις ώρες διδασκαλίας. Αλλά ποτέ δε διδάσκει κάτι που δεν έχει ελέγξει ο ίδιος για την εγκυρότητά του μέσα από προσωπική έρευνα και ποτέ η διδακτική του ύλη δεν είναι σταθερή, αλλά πάντα κάτι προσθέτει, ώστε να εφοδιάζει τους σπουδαστές με όσο το δυνατόν περισσότερες και έγκυρες γνώσεις μέσα σε λίγες μέρες. Δε θεωρεί τίποτα δεδομένο από τις θεωρίες και τις πρακτικές που υπάρχουν στα αρχαία βιβλία αν δεν το επεξεργαστεί και δεν το ερευνήσει ο ίδιος, βοηθούμενος παράλληλα από τους μαθητές του που ακολουθούν την ίδια τακτική.

Γι αυτό και το FSRC που ίδρυσε το 1998 είναι κάτι παραπάνω από Σχολή. Όπως δηλώνει και το όνομά του Feng Shui Research Center 風水研究中心 (Ερευνητικό Κέντρο Feng Shui) είναι ένα Κέντρο αφιερωμένο στην έρευνα και την εξέλιξη της Τέχνης και Επιστήμης του Feng Shui.

Ο στόχος της διδασκαλίας του είναι ανάμεσα στα άλλα η διάπλαση αυτόνομων εφαρμοστών του Feng Shui που δε στηρίζονται στις σημειώσεις τους για να αντιμετωπίσουν μία δύσκολη περίπτωση, γιατί πολύ απλά έχουν διδαχθεί όχι μόνο το «πώς», αλλά και το «γιατί». Είναι εντούτοις πάντα κοντά τους σε κάθε πρόβλημα και απορία. Από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τις δυνατότητες της Τεχνολογίας και του Internet, ο Joseph Yu βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους απανταχού στον κόσμο μαθητές του μέσω των διαδικτυακών τόπων συζήτησης (forums). Εκεί οι συμμαθητές ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους, τις απορίες τους, τις απαντήσεις τους, τις μελέτες τους βοηθώντας ο ένας τον άλλον στο κάθε πρόβλημα και στην κάθε ανησυχία μέσα σε κλίμα αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού, και ο Master Joseph είναι συνεχώς παρών εφοδιάζοντάς τους με επιπλέον γνώσεις και συμπεράσματα.

Ό,τι και να πει κανείς για το Master Joseph Yu είναι λίγο. Πώς να συμπτήξουμε την εμπειρία μας από την επαφή μας με αυτόν τον Ανθρωπο, Δάσκαλο και Επιστήμονα, μέσα σε λίγες γραμμές. Η σοφία και η γνώση του είναι ανεξάντλητες.

Feng Shui Research Center

image

Incoming water from West Beaver Creek Road

image

How water comes into the Ming Tang

image

Abundance of water at the front

image

Narrow exit of water

Έχοντας ως στόχο να καταλάβουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι τι είναι πραγματικά η Κινέζικη Αστρολογία και το Φενγκ Σούι, ο Joseph Yu προσφέρει προσεκτικά σχεδιασμένα Σεμινάρια Feng Shui. Κάποια από αυτά απευθύνονται στο μέσο άνθρωπο. Aλλα στοχεύουν στην εκπαίδευση ανθρώπων, αφιερωμένων στην εφαρμογή του Φενγκ Σούι και της Κινέζικης Αστρολογίας.

Υπάρχει η ελπίδα ότι κάποια μέρα αυτή η πολύτιμη Κινέζικη κουλτούρα θα κερδίσει την αναγνώριση που της αξίζει από τον Επιστημονικό Κόσμο.

Ο Joseph Yu ίδρυσε το Feng Shui Research Center το 1988 για να εκπληρώσει αυτήν ακριβώς την αποστολή.

Το Φενγκ Σούι του κτιρίου, όπου στεγάζεται το Κέντρο, είναι τέτοιο που ευνοεί την εξάπλωση του Φενγκ Σούι και των Κινέζικων Μεταφυσικών Επιστημών σε όλον τον κόσμο. Ο πλούτος είναι παραπροϊόν.